Jedzmy kakao dla zdrowia i urody!

Drukuj
Wyślij na adres e-mail
Dodaj swój komentarz
A A A
Miłośnicy czekolady mogą ucieszyć się na wieść, że jest ona zdrowa i korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Jedzmy kakao dla - -644659_w1020h450c1cx2352cy1632.jpg

Wypijmy na rozgrzanie kubek gorzkiego kakao lub zjedzmy kawałek gorzkiej czekolady!

Kakao bowiem ma prozdrowotne właściwości, doskonale wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie, poprawia krążenie.

Kakao chroni przed rakiem.

Badania przeprowadzone przez naukowców z hiszpańskiego Instytutu Nauki i Technologii Żywności i Żywienia, opublikowane w piśmie "Molecular Nutrition & Food Research" wskazują, że właściwości kakao mogą nas chronić przed rakiem jelita grubego. A to dzięki wysokiej zawartości flawonoidów (czyli związków flawonowych), które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym (stan zaburzenia równowagi pomiędzy przeciwutleniaczami a utleniaczami, na rzecz utleniaczy). Ze stresem oksydacyjnym związane są często problemy jelitowe. Choć teoria naukowców wymaga jeszcze dodatkowych badań, są oni przekonani, że flawonoidy zawarte w kakao pomagają zredukować te problemy.

Chroni serce.

Zespół Briana Buijsse’a z Instytutu Zdrowia Publicznego w Holandii wykazał, że osoby spożywające kakao są o połowę mniej narażone na zgon z powodu choroby serca.

 Wspomaga koncentrację i wzmacnia organizm.

Działa relaksacyjnie, ponieważ jest bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku.Dlatego polecane jest szczególnie uczniom, studentom i wszystkim przemęczonym i zestresowanym osobom.

Jest źródłem młodości.

Przeciwutleniacze, których w dużych ilościach dostarcza nam kakao, mają nie tylko właściwości antyrakowe, ale też chronią przed wirusami, chorobami skóry i zapewniają dłuższą młodość. Masło kakaowe ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i jest szczególnie polecane dla skóry suchej i zmęczonej.

Zachowajmy jednak umiar.

Pozytywne dla naszego zdrowia właściwości kakao nie sprawiają, że można jeść je bezkarnie w dużych ilościach! Ze słodyczy wybierajmy te, które maja najwięcej ziarna kakaowca w swoim składzie. W grę wchodzi więc głownie gorzka, wysokoprocentowa czekolada (zapomnijmy o ciastach, pralinkach i czekoladkach), jedzona z umiarem! Zaleca się spożywanie jednej, dwóch kostek dziennie.

Pamiętajmy, że poza zdrowym kakao w czekoladzie znajdują się tłuszcze i cukry - składniki zdecydowanie mniej pożądane w diecie.

Dla ciekawych.....

Ziarno kakaowca jest nazywane „pokarmem bogów”.

Używa się go do wyrobu przetworzonych czekolad i innych produktów. Nie zawierają one jednak wszystkich właściwości prawdziwego, surowego ziarna kakaowca. Chociaż badania wykazują, że osoby jedzące nawet przetworzoną czekoladę, żyją przeciętnie rok dłużej. 

Ziarno kakaowca pochodzi z owocu kakaowca – niewielkiego drzewa rosnącego w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Obecnie uprawy, można spotkać, także w innych częściach świata, np. w Afryce. Kakaowce zaczęto uprawiać już około 1500 roku p.n.e.

Majowie i Aztekowie cenili nasiona kakaowca bardziej niż złoto i wykorzystywali jako pieniądze.

Kakao do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb. Szybko zdobyło ono swoją popularność na dworach hszpańskich, a potem w całej Europie.

Co ciekawe, kakaowiec jest rośliną wiecznie zieloną i produkuje owoce przez cały rok. Nigdy nie jest poza sezonem.

Kakao ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko to dzięki epikatechinie, która jest flawonoidem. Flawonoidy mają gorzki smaki niestety są usuwane z produktów zawierających kakao. Mleko i cukier jeszcze dodatkowo obniżają ich działanie. Więc to przemawia za korzyściami surowych ziaren kakaowca. Można spożywać gorzką czekoladę, która także zachowuje flawonoidy. Według badań flawonoidy poprawiają ukrwienie mózgu, poprawiają pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze.

Kakao jest najbogatszym źródłem wielu składników odżywczych. Zawiera ono największą koncentrację antyoksydantów, więcej niż jakiekolwiek inne jedzenie. Chronią nas one przed wolnymi rodnikami, które atakują nasze DNA, powodują różne choroby i są przyczyną starzenia się organizmu.

Kolejnym składnikiem, którego najbogatszym źródłem są nasiona kakaowca to magnez. Jest on bardzo skuteczną bronią przed stresem. Chroni on także  serce, powoduje lepszy przepływ krwi, lepsze jej dotlenienie, podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie, zwiększa elastyczność i pomaga budować mocne kości. 

Kakao zwiera, także duże ilości żelaza i zaspokaja bez problemu jego dzienne zapotrzebowanie. Żelazo jest częścią hemoglobiny, która łączy się z tlenem i rozprowadza go po organizmie. Jest to skuteczna broń przeciwko anemii.

Ziarna kakaowca zawierają wystarczająco dużo chromu, aby uzupełnić jego niedobry. Jest on ważnym minerałem, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.

Kakao podnosi poziom serotoniny (tzw. hormon szczęścia) w mózgu. Jest to jeden z głównych neuroprzekaźników występujących w ludzkim organizmie. Pomaga ona w walce ze stresem i depresją.

Kakao to jedyna roślina zawierająca anandamid - endorfinę naturalnie produkowaną po wysiłku fizycznym. która jest uwalniana, gdy mamy dobre samopoczucie. Dzięki kakao możemy przez dłuższy czas czuć się lepiej.

Wbrew powszechnej opinii ziarna kakaowca nie zawierają za wiele kofeiny. Wiadomo, że kakao zawiera teobrominę, substancję zbliżoną do kofeiny. Ale nie stymuluje ona układu nerwowego. Wspiera za to układ sercowo-naczyniowy.

Surowe kakao zawiera, także kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C oraz Fenyloetyloaminę (PEA) – jest ona produkowana w naszym organizmie, kiedy jesteśmy zakochani, pomaga także zwiększyć czujność i poprawić skupienie.

Jeszcze inne składniki odżywcze zawarte w kakao to pierwiastki śladowe: mangan – wraz z żelazem bierze udział w tworzeniu hemoglobin, cynk – jest częścią wielu enzymów w ciele człowieka i wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego, miedź – potrzebna w budowie czerwonych krwinek.

Badania naukowe Dr Gabriela Cousensa pokazały, że kakao nie podnosi poziomu cukru we krwi tak jak produkty zawierające kofeinę. Poziom podnosi się o zaledwie 6-10%. Jedzenie zawierające różne stymulanty podnosi go o więcej niż 30%.

Mówi się, że kakao zawiera szkodliwy kwas szczawiowy. Tak naprawdę jego zawartość jest dość mała w porównaniu, np. do szpinaku, który zawiera znacznie więcej tego kwasu. Trzeba pamiętać, że dopiero po przegotowaniu kwas szczawiowy łączy się z wapnem i osiada w nerkach. 

W sklepach szukajmy więc najlepiej ziaren kakao lub nieprzetworzonego proszku z ziaren. Jest to prawdziwy "pokarm bogówe" - zdrowe jedzenie.

 

 

Komentarze

komentarz

podpis


Galeria zdjęć


powrót
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Login
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PoradyVideo
VideoPorady