Soja kontra rak

Jedzenie soi chroni kobiety przed nowotworem piersi - wynika z badań uczonych z singapurskiego National University. Od lat było wiadomo, że Azjatki rzadziej niż Europejki zapadają na raka. Teraz naukowcy odkryli przyczynę. Uczeni przebadali ponad
28 lipca 2002 16:00, ostatnia aktualizacja 02 grudnia 2008 11:42
Jedzenie soi chroni kobiety przed nowotworem piersi - wynika z badań uczonych z singapurskiego National University. Od lat było wiadomo, że Azjatki rzadziej niż Europejki zapadają na raka. Teraz naukowcy odkryli przyczynę. Uczeni przebadali ponad czterysta kobiet. Okazało się, że na raka rzadziej zapadały kobiety codziennie jedzące potrawy sojowe. Ryzyko zachorowania było wśród nich o 60 procent niższe niż u pozostałych pań. Produkty spożywcze powstałe na bazie soi, np. mleczko czy serek tofu, są bardzo popularne w wielu kuchniach azjatyckich.


