Pokarmy sojowe – złoty środek czy placebo?
Soja – zdrowy składnik diety
Soja zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy. W obszarach gdzie stanowi dominujące źródło aminokwasów stwierdzono niższe ryzyko zachorowania na raka piersi jak i raka prostaty. Soja wpływa również korzystnie na poziom całkowitego cholesterolu, lipoprotein i trójglicerydów. Jest zazwyczaj dobrze tolerowana i jest zalecana jako zamiennik w diecie pokarmów zwierzęcych zawierających większe ilości tłuszczu.
Naukowcy z Korei zaobserwowali mniejsze ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet w wieku przedmenopauzalnym, u których w diecie występowały pokarmy sojowe. Podobny wpływ zaobserwowano dla spożywania tofu. Jednak autorzy podkreślają, że zarówno soja jak i tofu były przyjmowane w dużych ilościach, charakterystycznych dla kuchni koreańskiej.
Warto również podkreślić wpływ soi na procesy poznawcze. Regularne przyjmowanie soi w okresie pomenopauzalnym zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera oraz poprawia procesy poznawcze zarówno u kobiet jak mężczyzn w starszym wieku.
Soja u kobiet z rakiem piersi
Niewątpliwie soja odgrywa ważną rolę jako składnik prawidłowej diety. Obecnie brak jest jednak danych dotyczących wpływu soi na zdrowie u kobiet z rozpoznanym rakiem piersi, a niektóre wyniki badań na modelach zwierzęcych wskazują na negatywny wpływ ekstraktów sojowych na komórki raka przyspieszając ich wzrost i podziały. Nie zawsze jednak modele zwierzęce odzwierciedlają to co dzieje się w organizmie ludzkim.
Biorąc pod uwagę wyniki obecnych badań soja powinna być elementem zdrowej diety u kobiet w okresie przed i po menopauzie. Jedynie kobiety chorujące na raka piersi powinny zachować szczególną ostrożność i rozwagę wprowadzając do diety soję, najlepiej konsultując taki krok z lekarzem.
Dr n. med. Kamil Drucis
Soy: a complete source of protein. Michelfelder AJ. Am Fam Physician. 2009 Jan 1;79(1):43-7
Dietary intake of soy protein and tofu in association with breast cancer risk based on a case-control study. Kim MK, Kim JH, Nam SJ, Ryu S, Kong G. Nutr Cancer. 2008;60(5):568-76.
WHI and WHIMS follow-up and human studies of soy isoflavones on cognition. Zhao L, Brinton RD Expert Rev Neurother. 2007 Nov;7(11):1549-64.
Changes in biomarkers of estrogen receptor and growth factor signaling pathways in MCF-7 tumors after short- and long-term treatment with soy and flaxseed. Power KA, Chen JM, Saarinen NM, Thompson L J Steroid Biochem Mol Biol. 2008 Nov;112(1-3):13-9. Epub 2008 Jul 25.
Komentarze
powrót


