Naturalne składniki granatów i mango mogą hamować rozwój raka piersi
W przypadku granatów ma to związek z tym, że granaty zawierają substancje hamujące enzym aromatazę odpowiedzialny za produkcję żeńskich hormonów płciowych - estrogenów. Hormony te pobudzają podziały komórek gruczołu mlekowego i zwiększają ryzyko rozwoju hormonozależnych guzów piersi.
Naukowcy z Beckman Research Institute w Duarte (stan Kalifornia) analizowali właściwości różnych substancji należących do elagotanin, w które obfitują owoce granatowca (Punica granatum).
Okazało się, że poprzez blokowanie aromatazy hamują one podziały komórek raka piersi w laboratorium. Szczególnie skuteczna w tym okazała się być urolityna B, będąca metabolitem kwasu elagowego.
Zdaniem nieuczestniczącego w badaniach dr. Gary'ego Stonera z Uniwersytetu Stanu Ohio, potrzebne są dalsze testy, które potwierdzą skuteczność urolityny B w prewencji hormonozależnego raka piersi.
"To były badania in vitro, w których potrzebowano stosunkowo dużych ilości elagotanin, by zahamować podziały komórek raka piersi w hodowlach. Nie ma pewności czy te same stężenia można by osiągnąć w organizmie ludzi i zwierząt dzięki diecie, bo elagotaniny nie wchłaniają się łatwo z pokarmu" - skomentował dr Stoner. Uważa on jednak, że póki co nie ma przeciwwskazań, by włączyć do diety większe ilości granatów. Ich składniki mają bowiem także silne właściwości przeciwutleniające, a przez to mogą chronić przed stanami zapalnymi leżącymi u podłoża m.in. chorób układu krążenia.
Z kolei dr Powel Brown onkolog z Uniwersytetu Stanu Teksas uważa, że w przyszłości naukowcy powinni przebadać również wpływ soku z granatów na poziom estrogenów u kobiet oraz na objawy menopauzalne. Potrzeba więcej badań, które pomogą zrozumieć potencjalne ryzyko oraz korzyści związane ze stosowaniem soku z granatów lub jego składników w prewencji nowotworów, podkreślił Brown.
Dr Susanne Talcott z Texas AgriLife Research wraz z mężem postanowili sprawdzić wpływ wyciągu z owoców mango na komórki różnych nowotworów. Testowany wyciąg zawierał polifenole, czyli roślinne związki o właściwościach przeciwutleniających. Były to zwłaszcza gallotaniny, substancje o gorzkawym smaku i działaniu wysuszającym, które występują w dużych ilościach w pestkach winogron, czerwonym winie oraz w herbacie.
Doświadczenia prowadzono na hodowlach komórek raka jelita grubego, raka piersi, płuc, białaczki oraz raka prostaty.
Okazało się, że wyciąg z mango najskuteczniej hamował wzrost komórek raka piersi i okrężnicy, natomiast w przypadku pozostałych nowotworów efekty były słabsze.
"Zaobserwowaliśmy, że nie wszystkie komórki nowotworowe były w takim samym stopniu wrażliwe na polifenole z mango" - komentuje dr Talcott. Jednakże, w komórkach raka piersi oraz raka jelita grubego związki te skutecznie pobudzały apoptozę, tj. proces zaprogramowanej samobójczej śmierci, za pośrednictwem którego organizm pozbywa się chorych i niebezpiecznych komórek.
Co ważne, w testowanych stężeniach wyciąg z owocu nie szkodził zdrowym komórkom jelita hodowanym razem z nowotworowymi.
"Mango ma ok. 4 do 5 razy mniejsze własności przeciwutleniające niż winogrona, a mimo to ciągle utrzymuje całkiem dobre własności przeciwnowotworowe" - podkreśla dr Talcott. Dlatego dobrze jest pomyśleć o włączeniu mango do swojej diety, dodaje.
Badaczka i jej mąż liczą, że w bliskiej przyszłości uda im się przeprowadzić małe kliniczne badania na pacjentach, którzy mają nasilone stany zapalne w jelitach, co zwiększa ryzyko rozwoju raka. Jeśli uda się wykazać, że wyciąg z mango ma jakiekolwiek właściwości przeciwnowotworowe, to można będzie rozpocząć szerzej zakrojone badania w tym kierunku, podsumowuje dr Talcott.
Żródło: Onet.pl
Naturalne składniki granatów mogą hamować rozwój raka piersi
Komentarze
powrót


