Związek tkanki tłuszczowej i diety z wystąpieniem raka piersi
Badanie przeprowadzono w szpitalu Santa Maria w Lizbonie na grupie 71 pacjentek chorych na raka piersi. Każda z nich wypełniła ankietę zawierającą pytania dotyczące czynników mogących przyczyniać się do wzrostu rozwoju nowotworu. Respondentki podały swoje BMI, wagę, obwód tali i bioder oraz scharakteryzowały przyzwyczajenia żywieniowe.
Dane zestawiono i przeanalizowano za pomocą programu statystycznego SPSS. Średni wiek wynosił 60 lat. Prawie 80% kobiet posiadało nadwagę ( zarówno według norm WHO jak i BMI). U około 52% Pań wystąpiło niskie spożycie produktów mlecznych i roślinnych ( warzywa, owoce). W diecie przeważało mięso i tłuszcze zwierzęce. Prócz tego stwierdzono wysokie spożycie kawy.
Portugalscy badacze zauważyli, że nadmierna ilość tkanki tłuszczowej przyczynia się do rozwoju raka piersi. Tkanka ta wpływa na globulinę wiążącą hormony płciowe ( SHBG). Zwiększenie obwodu tali ( a tym samym ilości tkanki) powoduje spadek poziomu SHGB i wzrost ilości wolnego estradiolu. Substancja ta jest jednym z głównych czynników ryzyka rozwoju nowotworu.
Oprócz otyłości negatywny rolę odgrywa nieodpowiednia dieta. Zauważono, że większość respondentek ma wysoki poziom nasyconych kwasów tłuszczowych w tym cholesterolu. Tłuszcze te odkładając się w organizmie brały udział w opisanej powyżej interakcji. Kobiety miały przeważnie niski poziom błonnika, witamin, NNKT ( Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych) co powodowało zmniejszenie naturalnej odporności organizmu i osłabienie bariery ochronnej.
Na zakończenie Amaral i współpracownicy wskazują iż istnieje potrzeba przeprowadzania częstszych badań dotyczących otyłości i prawidłowego odżywiania się, ponieważ nadwaga staje się chorobą cywilizacyjną.
Opracował Mateusz Mowsiej na podstawie: Body fat and poor diet in breast cancer women, Nutr Hosp. 2010;25(3):456-461.
Konsultacja naukowa dr n med Kamil Drucis
Komentarze
powrót


