Soja zmniejsza ryzyko raka piersi?
Kobiety stosujące dietę bogatą w soję zmniejszają u siebie prawdopodobieństwo zapadnięcia na raka piersi - poinformował międzynarodowy zespół ekspertów.
Specjaliści wielokrotnie sugerowali, że jedzenie soi może tłumaczyć niewielką liczbę przypadków wystąpienia raka piersi w krajach takich, jak Chiny czy Japonia. "Wyniki naszych badań wzmacniają hipotezę, zgodnie z którą zjadanie soi chroni przed rozwojem raka piersi" - potwierdzili badacze z National University of Singapore, Cancer Research UK i US National Cancer Institute.
Przeprowadzili oni dwustopniowe badania Chinek. Najpierw zbadano ich nawyki żywieniowe, ze szczególnym uwzględnieniem obecności soi w diecie. W drugiej części badań, mammograficznej, kobiety podzielono na grupy w zależności od gęstości tkanki tworzącej ich piersi.
Analiza wyników badań 406 kobiet doprowadziła ekspertów do wniosku, że kobiety, które zjadały najwięcej białka soi, miały o 60 procent mniejsze niż pozostałe badane prawdopodobieństwo wystąpienia zmian przedrakowych.
"Badania te pokazują po raz pierwszy w jaki sposób ilość zjadanej przez kobiety soi może wpływać na tkankę tworzącą piersi, a przez to - może potencjalnie zmniejszać ryzyko raka piersi" - oznajmił dr Stephen Duffy z Cancer Research UK. Soja jest źródłem estrogenów roślinnych, które - jak stwierdzono - chronią przed rakiem piersi zwierzęta. Spożywanie estrogenów roślinnych wydaje się także wydłużać cykl menstruacyjny u kobiet. Z dotychczasowych badań wynika, że im mniej cykli menstruacyjnych przejdzie w życiu kobieta, tym niższe ryzyko zapadnięcia na raka piersi - przypominają badacze.
Szczegóły w piśmie "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention".
www.onet.pl, 06.07.2002 r.
Komentarze
powrót


