Sposób odżywiania i styl życia wpływają na powstawanie nowotworu.
Obserwacji poddano 64 pacjentów Zakładu Radiologii Szpitala Santa Maria w Lizbonie. Za pomocą ankiet osobowych zyskano informację na temat obwodu pasa, wskaźnika masy ciała (np. BMI), diety i aktywności fizycznej danego pacjenta. Otrzymane wyniki wskazują, że ponad połowa chorych na raka piersi lub jelita grubego to osoby z dużą nadwagą lub otyłością. Prawie 80% badanych z obwodem talii powyżej linii odcięcia znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na miażdżycę i chorobę wieńcową. Ponad 90% zagrożonych to kobiety.J ednakże w grupie pacjentów z nadmierną masą tłuszczową prym wiodą panowie (ok. 74%).
Ponad połowa osób przyznało, że ich dieta jest uboga w warzywa i owoce. Najczęściej spożywają białko zwierzęce i węglowodany proste. Tylko kilka z 68-emki zgłosiło codzienne ćwiczenia i regularne uprawianie sportu. Portugalczycy zaniepokojeni tym stanem przypominają, że już 15 min dziennie ruchu wpływa pozytywnie na samopoczucie i kondycję organizmu. Ponadto poprawia krążenie i wydajność płuc.
Według naukowców uzyskane dane jednoznacznie sugerują, iż powyższe czynniki mogą być uznane za czynniki ryzyka choroby nowotworowej.
Opracował: Mateusz Mowsiej
Na podstawie: „What is the nutrition and lifestyle profile in oncology patient? Cross-sectional study”;Rolão A,Monteiro-Grillo I, Camilo ME, Ravasco P.;Laboratório de Nutrição/Unidade de Nutrição, Faculdade de Medicina, Instituto de Medicina Molecular, Universidade de Lisboa, Lisboa, Portugal.
Kosultacja medyczna : dr n med.Kamil Drucis
Komentarze
powrót