Błonnik w produktach roślinnych zmniejsza ryzyko zgonu.
Dietetycy i lekarzy od wielu lat namawiają do tego, żeby spożywać jak najwięcej bogatych w błonnik warzyw i owoców oraz produktów zbożowych. Nie ulega on trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka i pełni ważną rolę w prawidłowym jego funkcjonowaniu. Te osoby, których dieta bogata jest w błonnik są mniej narażone na zgon z powodu takich schorzeń jak zawały serca, udary mózgu, powikłania cukrzycy i nowotwory.
Według U.S. Department of Agriculture, na każde 1000 kalorii spożywanych przez dorosłą osobę powinno przypadać co najmniej 16 g błonnika. Kobiety powinny zatem spożywać dziennie 25 g błonnika, a mężczyźni – 38 g.
Błonnik zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz niektórych nowotworów, ponieważ obniża ciśnienie tętnicze krwi, stężenie cholesterolu we krwi oraz glukozy i insuliny. Prawdopodobnie działa również przeciwzapalnie. Poza tym daje większe uczucie sytości, co chroni przed nadwagą i otyłością.
Z przeprowadzonych badań wynika, że zwiększenie dziennego spożycia błonnika o 10 g zmniejsza ryzyko zgonu o 10 proc. Zwiększenie spożycia błonnika o 10 g dziennie nie jest trudne. Wystarczy dwa raz dziennie zjeść produkty zbożowe z pełnego ziarna oraz dwukrotnie w ciągu dnia sięgnąć po warzywa i owoce.
Nie ma jednak pewności, czy to sam błonnik przedłuża życie. Przyczyniają się do tego również inne składniki pokarmowe, a także korzystny dla zdrowia styl życia, przede wszystkim wysiłek fizyczny. Wątpliwe jest również, czy równie korzystne działanie wykazuje błonnik stosowany w suplementach.
Zaleca się spożywanie urozmaiconych produktów roślinnych bogatych w błonnik, głównie świeże warzywa i owoce, w tym szczególnie rośliny strączkowe, a także produkty z pełnego ziarna, orzechy i nasiona. Powinno się je spożywać podczas każdego posiłku.
Zródło i więcej informacji: http://www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,403381,raport-blonnik-w-produktach-roslinnych-zmniejsza-ryzyko-zgonu.html
Komentarze
powrót


