Inulina - jak wpływa na organizm.
Inulina szybko została doceniona w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Znajdziemy ją przede wszystkim w suplementach diety i żywności funkcjonalnej. Nie bez przyczyny.
Inulina ma wiele cennych właściwości: działa na jelita jak jogurt naturalny, ogranicza wchłanianie kalorii podobnie jak błonnik i może być w kuchni dobrym zamiennikiem cukru lub zagęszczaczem. Korzystny wpływ inuliny na zdrowie może odczuć każdy, a szczególnie osoby z nadwagą, odchudzające się i chorujące na cukrzycę.
Pod wpływem działania inuliny prawdopodobnie zmniejsza się ryzyko nowotworów hormonozależnych: raka prostaty czy piersi, ponieważ obniża ona działanie enzymu odpowiedzialnego za rozwój tych chorób.
Inulina - źródła, zastosowanie
Inulina to związek naturalnie występującye w bulwach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, dla których stanowi materiał zapasowy. Do celów użytkowych, najczęściej pozyskuje się go z cykorii i słonecznika bulwiastego (topinambura).
W przetworzonej postaci (proszek) możemy nabyć inulinę w sklepach ze zdrową żywnością, zaś w formie sprasowanej (tabletki) możemy znaleźć w aptece.
W wielu krajach inulina jest składnikiem produktów dietetycznych, gdzie przydaje się przede wszystkim jako zamiennik cukru, żelatyny i mąki.
Inulina - wpływ na organizm, jak działa.
Głównym atutem tego prebiotyku jest wspieranie populacji pożytecznych kultur bakterii – Lactobaccillus i Biidobacterium, co przyczynia się się do lepszego funkcjonowania jelit i wzmocnienia systemu immunologicznego.
Naukowcy wysnuli wniosek, że inulina, poprzez korzystne działanie na florę jelit, wpływa także na biodostępność niektórych minerałów: magnezu, wapnia, cynku i żelaza. Ich lepsze wchłanianie może z kolei wpłynąć na odpowiednią mineralizację kości w okresie dojrzewania i menopauzy.
Inulina obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Jest korzystna dla osób cierpiących na choroby dietozależne, bo ma niski indeks glikemiczny i działa podobnie jak rozpuszczalny błonnik – wiążąc się z wodą, zwiększa objętość i ogranicza kaloryczność treści pokarmowej. Prebiotycznym działanie inuliny, ma wpływ na skuteczną walkę z cukrzycą czy chorobą wieńcową.
Źódło i więcej informacji:
Komentarze
powrót