Właściwoscl antynowotworowe buraków

Drukuj
Wyślij na adres e-mail
Dodaj swój komentarz
A A A
Czy wiesz, że burak ma lecznicze właściwości? Zawdzięcza je antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.
Właściwoscl - burak_3294817.jpg

Antynowotworowe właściwości soku z buraków 

W numerze "Journal of the Science of Food and Agriculture"(2014) ukazała się praca polskich naukowców, oceniająca właściwości przeciwnowotworowe soku z buraków. 

Wyniki badania wykazały, że sok produkowany w sposób organiczny w porównaniu do produkcji konwencjonalnej ma więcej antyoxydantów i wykazuje większe działanie przeciwnowotworowe.

Na prozdrowotne i przeciwnowotworowe właściwości buraków wskazują także wyniki innych prac (J Agric Food Chem. 2014 Feb 12;62(6):1324–31). Wykazały one, że obecne w burakach związki takie jak betalainy i betainy aktywują enzymy antyoxydacyjne w komórkach nowotworowych. Warto pic  sok z buraków! Na zdrowie!

Buraki są niedrogie, dostępne przez cały rok i wyjątkowo wartościowe. Buraki zawierają barwnik - betaninę - ma ona właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, obniża także poziom złego cholesterolu. Cennym składnikiem buraka jest też betaina (pochodna aminokwasu glicyny), która ma znaczenie w profilaktyce miażdżycy.

Burak to jedno z popularniejszych krajowych warzyw. Niestety, nie wiedzieć czemu, często bywa niedoceniany. Charakterystyczny rubinowy kolor nadają burakom barwniki betalainowe, w skład których wchodzą czerwono-fioletowe betacyjaniny i żółte betaksantyny.

Betanina w czerwonych burakach niszczy wolne rodniki

Aż ponad 70 proc. wszystkich barwników czerwonych buraka stanowi betanina, w ilości ok. 200 mg na 100 g korzenia. Niegdyś doceniano przede wszystkim właściwości barwiące betaniny. Koncentraty z buraka znalazły dzięki niej zastosowanie przy produkcji jogurtów owocowych, żelków, deserów, gum do życia czy płatków śniadaniowych.

Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się przeciwutleniające właściwości buraków. Okazuje się, że betanina to doskonały wyłapywacz wolnych rodników. Te same badania wykazały, że korzystny wpływ na ograniczenie procesów utleniania prowadzących do uszkodzeń lipidów ma spożywanie owoców kaktusa, również bogatych w betaninę.

Ponadto barwniki betalainowe mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Zaletą buraków jest również działanie odkwaszające i oczyszczające. 

To warzywo zawiera ponadto rzadko spotykane pierwiastki: rubid i cez.

Betaina w burakach zapobiega miażdżycy

Cennym składnikiem buraka jest też betaina - pochodna aminokwasu glicyny, która wraz z kwasem foliowym obniża w organizmie poziom homocysteiny - aminokwasu powstającego 

w procesie trawienia białek. Wysoki poziom homocysteiny zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, o jedzeniu buraków powinny zatem pamiętać osoby jedzące dużo mięsa.

Burak jest popularny nie tylko w Polsce. My jednak, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki głównie dla smaku, nie doceniamy ich zdrowotnych zalet. Ogólnie wiemy, że jako warzywa muszą mieć mnóstwo witamin. Ale akurat buraki mają dużo tylko kwasu foliowego, trochę witaminy C (więcej jej zawiera kwas buraczany, bo w trakcie fermentacji powstaje kwas askorbinowy) i jeszcze mniej witaminy B1. Jest w nich natomiast dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.

Jak jeść buraki: gotowane czy surowe?

Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije surowy sok z buraków.

Buraki podczas gotowania trzeba zakwasić

Podczas przygotowywania potraw z buraków warto pamiętać, że betalainy należą do stosunkowo nietrwałych barwników. W największej ilości występują zatem w świeżych warzywach i wyciśniętych z nich sokach. Jeśli chcemy chronić barwniki betalainowe podczas obróbki cieplnej, należy gotować warzywa w całości, wraz ze skórką i maksymalnie skrócić cały proces. Można je też ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Zachowaniu barwy potraw z buraka sprzyja kwaśne środowisko. Warto zatem podczas ich przygotowania dodać trochę soku z cytryny lub octu, najlepiej winnego bądź jabłkowego.

Buraki wzmacniają układ krwionośny

Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki.

Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.

Kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. 

Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.

Powinni je jadać nadciśnieniowcy - badacze udowodnili, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie pacjentów, tym silniejsze działanie azotanów.

Właściwości przeciwnowotworowe buraków 
Piękny kolor buraków to zasługa betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawia się. Dziś wiemy też, że buraki wspomagają organizm po chemioterapii, przy niedokrwistości i anemii.
 
Buraki mają wysoki indeks glikemiczny
Chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków, ponieważ nawet w ich ćwikłowej odmianie jest aż 9,5 proc. cukru (indeks glikemiczny buraków jest wysoki, IG = 64). Natomiast dla dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży, szczególnie przecież narażonych na niedobory kwasu foliowego i anemię, potrawy z buraków są bardzo wskazane. 
Buraki są niskokaloryczne - mają zaledwie 38 kcal w 100 g.

Buraki pomagają w walce z wirusami 
Burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Jeśli więc dopadnie nas grypa czy też mononukleoza (choroba zakaźna, która objawami przypomina ostrą, ropną anginę, ale wywołuje również znaczne powiększenie śledziony i wątroby), pijmy sok z buraka. Może on złagodzić ich przebieg. Buraki mają też działanie wykrztuśne, pomagają więc przy kaszlu.

Działanie zasadotwórcze buraków 
Dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku po zakwaszających go mięsiwach i słodyczach. 

Buraki łagodzą dolegliwości związane z menopauzą 
Panie w okresie menopauzy zawsze powinny pamiętać o burakach, które zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Podobnie jak soja, łagodzą dolegliwości przekwitania: dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają także ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny.

Wzmocnienie na wiosnę 
Na przedwiośniu wiele osób dopada zespół przewlekłego zmęczenia: senność, znużenie, apatia. Sok z buraków, kwas, a nawet barszczyk czy buraczana sałatka szybko przywrócą chęć do życia i dobre samopoczucie.

Które buraki są najzdrowsze?
Burak ćwikłowy musi być w dobrym gatunku, czyli mieć cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę i błyszczący miąższ. Im ciemniejszy, tym bogatszy w antocyjany. Jego marmurkowata faktura świadczy o nadmiarze celulozy, która w żołądku fermentuje i jest ciężkostrawna. Najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie przekraczającej  8 cm. 
Jak wszystkie warzywa korzeniowe, im są większe, tym prawdopodobnie bardziej naszpikowane chemicznymi nawozami. Warto wiedzieć, że najwięcej walorów smakowych i zdrowotnych mają odmiany Czerwona Kula, Glob F1 i Burak Opolski.

Antynowotworowe właściwości soku z buraków
PRZEPIS na KISZONY SOK Z BURAKÓW
 
1/2 kg buraków
skórka z razowego chleba
czosnek
koperek lub natka pietruszki
cukier
sól
Buraki umyj, obierz, pokrój w plastry i ułóż w kamiennym garnku. Zalej je 1 litrem przegotowanej wody. Dodaj pokrojony w plastry czosnek, chleb, łyżkę cukru i soli. Przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na 3–5 dni. Sfermentowany sok przecedź, przelej do wyparzonych butelek. Można go przechowywać w chłodnym miejscu kilka dni. Przed podaniem przypraw solą i cukrem, posyp zieleniną.

Ciekawa historia
Nad Morzem Śródziemnym od co najmniej 4000 lat znany był burak dziki. Składał się głównie z liści i zawiązków korzenia. Walory lecznicze liści cenili medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie. Potomkowie tych ostatnich tak zasmakowali w tym warzywie, że zaczęli jeść nawet jego mizerne korzonki. Dlatego próbowali zwiększyć ich rozmiar. Udało się to dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku. Z czasem buraki stały się bardziej zróżnicowane. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania.

Komentarze

komentarz

podpis


Galeria zdjęć


powrót
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Login
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PoradyVideo
VideoPorady