Jajka zapobiegają rakowi piersi
Kobiety, które jako nastolatki jadły dużo jajek, mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi - podaje "Breast Cancer Research".
Badania sugerują, że zwiększone spożywanie pewnych potraw w okresie dzieciństwa i dojrzewania może mieć zdecydowane znaczenie dla ustalenia stopnia ryzyka rozwoju raka u kobiet.
Lindsay Frazier i jego zespół z Harvard Medical School i Harvard School of Public Health przeprowadzili ankietę wśród ponad 121 tys. kobiet, pytając o ich dietę.
Odpowiedzi były analizowane pod względem wpływu diety na ilość zachorowań na raka piersi, ale brano pod uwagę również takie czynniki, jak wcześniejsze zachorowania w rodzinie, przebyte choroby piersi i stosowane terapie hormonalne.
Okazało się, że kobiety, które jadły dużo jajek, tłuszczy roślinnych oraz pokarmy zawierające błonnik pomiędzy 12. a 18. rokiem życia, mają mniejsze ryzyko wystąpienia raka piersi, podczas gdy wysoki stopień konsumpcji masła prowadzi do wzrostu tego ryzyka.
Naukowcy sugerują, że jajka mogą chronić przed nowotworem, ponieważ zawarty w nich wysoki poziom aminokwasów, witamin, minerałów i błonnika może mieć bezpośredni wpływ na zdolność wiązania estrogenu we krwi. Błonnik, obniżając poziom estrogenu, zmniejsza ryzyko nowotworu.
Onet.pl, 22.02.2003
Komentarze
powrót


