Otyłość
Badania statystyczne pokazują, że wśród kobiet, które umierają na raka piersi większą część stanowią kobiety z nadwagą. Jednym z powodów jest trudniejsze wykrywanie zmian w piersi u osób otyłych, więc często zdarza się, że bywa on wykrywany w bardziej zaawansowanym stanie choroby. Zaobserwowano także, ze komórki tłuszczowe wytwarzają dodatkowe estrogeny, co prowadzi do nadmiernej ekspozycji na te hormony. Z większym ryzykiem związane to jest zwłaszcza u kobiet w okresie menopauzalnym, gdy zmienia się w ich organizmie rozkład tkanki tłuszczowej.
Ważnym elementem w ocenie ryzyka choroby jest rodzaj otyłości. Z większym niebezpieczeństwem wiąże się taki rodzaj otyłości, w którym stosunek obwodu pasa do obwodu bioder jest większy niż 1 (tzw. „kształt jabłka"), gdyż warstwa tłuszczowa w talii i górnej części brzucha sprzyja zachorowaniu. Mniej groźna jest otyłość z zachowaną talią przy obfitych biodrach (tzw. „kształt gruszki").