RakPiersi  >  O chorobie  >  Rozpoznawanie  >  Czynniki ryzyka  >  Alkohol

Alkohol

Drukuj
Wyślij na adres e-mail
A A A

Nadmierne spożycie alkoholu przez dłuższy czas prowadzi do zwiększenia ryzyka rozwoju raka piersi, będącego efektem zaburzenia metabolizmu estrogenów w wątrobie. Dzieje się tak, ponieważ alkohol i estrogeny rozkładane są w wątrobie. Przy nadmiernym spożyciu alkoholu wątroba traci zdolności do metabolizowania estrogenów, prowadząc do podwyższenia poziomu tego hormonu we krwi, zwiększając tym samym ryzyko zachorowania na raka sutka.

Alkohol spożywany z umiarem nie stanowi wielkiego ryzyka. Wyniki badań nie wskazują na konieczność zmian nawyków spożywania alkoholu u większości kobiet. Jedynie panie, które z innych powodów znalazły się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na raka piersi powinny ograniczyć picie.

tagi: alkohol
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Login
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PoradyVideo
VideoPorady