RakPiersi  >  O chorobie  >  Rozpoznawanie  >  Czynniki ryzyka  >  Dieta

Dieta

Drukuj
Wyślij na adres e-mail
A A A

Sposób odżywiania się w krajach zachodnich jest uważany za jeden z istotnych czynników ryzyka raka piersi. Jak dotąd wniosek taki wynika raczej z obserwacji, gdyż podejrzenia te nie mają potwierdzenia w dotychczasowych wynikach badań. Podejrzewa się, że jednym z czynników może być duża zawartość tłuszczu w pożywieniu, choć dotychczasowe badania nad całkowitą ilością spożywanego tłuszczu nie wykazały, aby kobiety chore na raka piersi spożywały go więcej niż zdrowe. Inne koncepcje kierują się raczej na związek zachorowania na raka piersi z otyłością, a nie udziałem tłuszczu w diecie.

Należy także zwrócić uwagę, że wyznawcy diety bogatej w tłuszcze spożywają zwykle znacznie mniej owoców i warzyw, dostarczając organizmowi mniejsze ilości błonnika. Znane są badania, które wykazały, że dieta bogata w warzywa, owoce i produkty zbożowe może chronić przed zachorowaniem na raka. Błonnik zaś wpływa na metabolizm estrogenów, a pochodne niektórych witamin (witamina E i beta-karoten, będący formą witaminy A) wywołują efekt ochronny. Zauważono także, że spożywanie soi wydłuża cykl menstruacyjny o 2-3 dni, co w skali całego życia oznacza mniejszą ilość cykli menstruacyjnych, co może oznaczać zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka piersi.

Wiele programów badawczych jest w trakcie realizacji i z pewnością przyniosą one nowe istotne wyniki o tym, jaka powinna być dieta, aby zmniejszała ona ryzyko zachorowania na raka piersi.

tagi: dieta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Login
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PoradyVideo
VideoPorady