RakPiersi  >  Aktualności  >  Publikacje  >  Prasowe  >  Wapń i witamina D kontra rak piersi

Publikacje



 
24/07/2007

Wapń i witamina D kontra rak piersi

_NOT_EXISTS

Z badań amerykańskich naukowców wynika, że dieta bogata w wapń i witaminę D zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi przed menopauzą. Dlatego warto jeść produkty zawierające te składniki. Sprawdź, gdzie ich szukać...

Drukuj
Wyślij na adres e-mail
A A A

wtorek 24 lipca 2007 10:22

Bogatym źródłem wapnia są: żółty ser, mleko, jogurt, groch, fasola, warzywa, np. buraki, kapusta włoska oraz ryby morskie z ośćmi - szprotki, sardynki.

Witamina D znajduje się natomiast w mleku, żółtkach jaj, wątróbce kurzej, tłustych rybach morskich, np. łososiu, makreli i sardynkach. Organizm potrafi też sam wytwarzać tę witaminę pod wpływem promieni słonecznych. Dlatego w pogodne dni warto spędzić choć 10 minut na słońcu.

powrót
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Login
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PoradyVideo
VideoPorady