Pokarmy sojowe – złoty środek czy placebo?

Drukuj
Wyślij na adres e-mail
Dodaj swój komentarz
A A A
W wielu krajach po opublikowaniu danych dotyczących wzrostu ryzyka raka piersi u kobiet przyjmujących hormonalną terapię zastępczą zaobserwowano wzrost przyjmowania preparatów zawierających przetworzoną soję. Ma to być "złoty środek" zapewniający łagodniejsze przechodzenie menopauzy. Niestety obecnie brak jest jednak pełnych danych wskazujących na pozytywny wpływ soi lub modyfikowanych preparatów i ekstraktów soi na przebieg menopauzy oraz danych dotyczących wpływu soi u kobiet chorujących na raka piersi.
Pokarmy sojowe – - Soybeans.jpg

 

Soja – zdrowy składnik diety

Soja zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy. W obszarach gdzie stanowi dominujące źródło aminokwasów stwierdzono niższe ryzyko zachorowania na raka piersi jak i raka prostaty. Soja wpływa również korzystnie na poziom całkowitego cholesterolu, lipoprotein i trójglicerydów. Jest zazwyczaj dobrze tolerowana i jest zalecana jako zamiennik w diecie pokarmów zwierzęcych zawierających większe ilości tłuszczu.

Naukowcy z Korei zaobserwowali mniejsze ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet w wieku przedmenopauzalnym, u których w diecie występowały pokarmy sojowe. Podobny wpływ zaobserwowano dla spożywania tofu. Jednak autorzy podkreślają, że zarówno soja jak i tofu były przyjmowane w dużych ilościach, charakterystycznych dla kuchni koreańskiej.

Warto również podkreślić wpływ soi na procesy poznawcze. Regularne przyjmowanie soi w okresie pomenopauzalnym zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera oraz poprawia procesy poznawcze zarówno u kobiet jak mężczyzn w starszym wieku.

 

Soja u kobiet z rakiem piersi

Niewątpliwie soja odgrywa ważną rolę jako składnik prawidłowej diety. Obecnie brak jest jednak danych dotyczących wpływu soi na zdrowie u kobiet z rozpoznanym rakiem piersi, a niektóre wyniki badań na modelach zwierzęcych wskazują na negatywny wpływ ekstraktów sojowych na komórki raka przyspieszając ich wzrost i podziały. Nie zawsze jednak modele zwierzęce odzwierciedlają to co dzieje się w organizmie ludzkim.

Biorąc pod uwagę wyniki obecnych badań soja powinna być elementem zdrowej diety u kobiet w okresie przed i po menopauzie. Jedynie kobiety chorujące na raka piersi powinny zachować szczególną ostrożność i rozwagę wprowadzając do diety soję, najlepiej konsultując taki krok z lekarzem.

 

Dr n. med. Kamil Drucis

 

Soy: a complete source of protein. Michelfelder AJ. Am Fam Physician. 2009 Jan 1;79(1):43-7

Dietary intake of soy protein and tofu in association with breast cancer risk based on a case-control study. Kim MK, Kim JH, Nam SJ, Ryu S, Kong G. Nutr Cancer. 2008;60(5):568-76.

WHI and WHIMS follow-up and human studies of soy isoflavones on cognition. Zhao L, Brinton RD Expert Rev Neurother. 2007 Nov;7(11):1549-64.

Changes in biomarkers of estrogen receptor and growth factor signaling pathways in MCF-7 tumors after short- and long-term treatment with soy and flaxseed. Power KA, Chen JM, Saarinen NM, Thompson L J Steroid Biochem Mol Biol. 2008 Nov;112(1-3):13-9. Epub 2008 Jul 25.

Komentarze

komentarz

podpis


Galeria zdjęć


powrót
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Login
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PoradyVideo
VideoPorady