Soja zmniejsza ryzyko raka piersi?

Drukuj
Wyślij na adres e-mail
Dodaj swój komentarz
A A A

Kobiety stosujące dietę bogatą w soję zmniejszają u siebie prawdopodobieństwo zapadnięcia na raka piersi - poinformował międzynarodowy zespół ekspertów.

Specjaliści wielokrotnie sugerowali, że jedzenie soi może tłumaczyć niewielką liczbę przypadków wystąpienia raka piersi w krajach takich, jak Chiny czy Japonia. "Wyniki naszych badań wzmacniają hipotezę, zgodnie z którą zjadanie soi chroni przed rozwojem raka piersi" - potwierdzili badacze z National University of Singapore, Cancer Research UK i US National Cancer Institute.

Przeprowadzili oni dwustopniowe badania Chinek. Najpierw zbadano ich nawyki żywieniowe, ze szczególnym uwzględnieniem obecności soi w diecie. W drugiej części badań, mammograficznej, kobiety podzielono na grupy w zależności od gęstości tkanki tworzącej ich piersi.

Analiza wyników badań 406 kobiet doprowadziła ekspertów do wniosku, że kobiety, które zjadały najwięcej białka soi, miały o 60 procent mniejsze niż pozostałe badane prawdopodobieństwo wystąpienia zmian przedrakowych.

"Badania te pokazują po raz pierwszy w jaki sposób ilość zjadanej przez kobiety soi może wpływać na tkankę tworzącą piersi, a przez to - może potencjalnie zmniejszać ryzyko raka piersi" - oznajmił dr Stephen Duffy z Cancer Research UK. Soja jest źródłem estrogenów roślinnych, które - jak stwierdzono - chronią przed rakiem piersi zwierzęta. Spożywanie estrogenów roślinnych wydaje się także wydłużać cykl menstruacyjny u kobiet. Z dotychczasowych badań wynika, że im mniej cykli menstruacyjnych przejdzie w życiu kobieta, tym niższe ryzyko zapadnięcia na raka piersi - przypominają badacze.

Szczegóły w piśmie "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention".

www.onet.pl, 06.07.2002 r.

Komentarze

komentarz

podpis



powrót
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Login
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PoradyVideo
VideoPorady