Witamina B6 i kwas foliowy mogą zapobiegać rakowi piersi
Spożywanie witaminy B6 i kwasu foliowego może zmniejszać ryzyko raka piersi - informuje "Journal of the National Cancer Institute".
Już wcześniejsze badania epidemiologiczne sugerowały, że kwas foliowy może zmniejszać ryzyko raka piersi, jednak miały ograniczony zakres.
Zespół Shumina M. Zhanga z Harvard School of Public Health badał spożycie oraz poziom we krwi kwasu foliowego, witaminy B6, B12 i homocysteiny u 712 pacjentek z rakiem piersi oraz 712 zdrowych kobiet (pielęgniarek).
Okazało się, że wyższym poziomom kwasu foliowego w surowicy krwi towarzyszyło niższe ryzyko raka piersi. Podobnie było w przypadku witaminy B6. Zależność między witaminą B12 a rakiem dotyczyła natomiast tylko kobiet przed menopauzą.
W kwas foliowy obfitują warzywa liściaste i wątróbka, potrafią go również wytwarzać bakterie jelitowe. Witamina B6 (pirydoksyna) występuje głównie w ryżu, ziarnach kukurydzy, zielonych warzywach, żółtku jaja, drożdżach i mięsie.
Onet.pl, 05.03.2003
Komentarze
powrót