Witamina B6 i kwas foliowy mogą zapobiegać rakowi piersi

Drukuj
Wyślij na adres e-mail
Dodaj swój komentarz
A A A

Spożywanie witaminy B6 i kwasu foliowego może zmniejszać ryzyko raka piersi - informuje "Journal of the National Cancer Institute".

Już wcześniejsze badania epidemiologiczne sugerowały, że kwas foliowy może zmniejszać ryzyko raka piersi, jednak miały ograniczony zakres.

Zespół Shumina M. Zhanga z Harvard School of Public Health badał spożycie oraz poziom we krwi kwasu foliowego, witaminy B6, B12 i homocysteiny u 712 pacjentek z rakiem piersi oraz 712 zdrowych kobiet (pielęgniarek).

Okazało się, że wyższym poziomom kwasu foliowego w surowicy krwi towarzyszyło niższe ryzyko raka piersi. Podobnie było w przypadku witaminy B6. Zależność między witaminą B12 a rakiem dotyczyła natomiast tylko kobiet przed menopauzą.

W kwas foliowy obfitują warzywa liściaste i wątróbka, potrafią go również wytwarzać bakterie jelitowe. Witamina B6 (pirydoksyna) występuje głównie w ryżu, ziarnach kukurydzy, zielonych warzywach, żółtku jaja, drożdżach i mięsie.


Onet.pl, 05.03.2003

Komentarze

komentarz

podpis



powrót
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Login
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PoradyVideo
VideoPorady