Polski preparat antynowotworowy gotowy do produkcji
Nagrodzony na międzynarodowej wystawie w Genewie polski preparat mleczny o właściwościach antynowotworowych jest już gotowy do produkcji.
Wykazuje bardzo wysoką skuteczność w niszczeniu komórek raka płuc, pęcherza, jelita grubego i białaczki - poinformowała PAP chemik, dr Wiesława Walisiewicz-Niedbalska.
Unikatowy preparat, na bazie kwasów tłuszczowych pozyskanych z mleka polskich owiec, opracowali naukowcy z trzech placówek badawczych: Instytutu Chemii Przemysłowej w Warszawie (dr Walisiewicz-Niedbalska i prof. Andrzej Lipkowski), Akademii Rolniczej we Wrocławiu (prof. Bożena Patkowska-Sokoła) i Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu (dr hab. Adam Opolski).
Naukowców nagrodzono za ten projekt srebrnym medalem na ubiegłorocznej, 32. Międzynarodowej Wystawie Wynalazków, Nowej Techniki i Wyrobów w Genewie.
Jak tłumaczy prof. Lipkowski, kierownik Zakładu Biotechnologii IChP, podstawą preparatu są kwasy CLA, czyli izomery kwasu linolowego - nienasyconego kwasu tłuszczowego występującego naturalnie w olejach roślinnych. CLA powstają w wyniku modyfikacji kwasu linolowego przez florę bakteryjną w układzie pokarmowym przeżuwaczy (m.in. krów i owiec).
"Sam CLA jest często stosowany w różnego rodzaju preparatach prozdrowotnych, między innymi odchudzających - mówi prof. Lipkowski. - Jest to jednak CLA otrzymywany syntetycznie w procesie chemicznym. Natomiast CLA w naszym preparacie są pochodzenia naturalnego. Współwystępowanie innych związków naturalnych prawdopodobnie powoduje, że jego skuteczność jest o wiele większa niż innych preparatów z CLA".
Oprócz CLA, którego poziom podniesiono w preparacie do ok. 12 proc. (naturalnie występuje on w tłuszczu mleka w ilościach od 0,6 do 1,5 proc.), Polacy zastosowali w preparacie specyficzną kompozycję innych kwasów tłuszczowych. Aż o 95 proc. obniżono zawartość szkodliwych dla zdrowia, bo wywołujących miażdżycę, nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto zwiększono ponad trzykrotnie w stosunku do występującej normalnie w mleku poziom nienasyconego kwasu wakcenowego, z którego również powstają CLA.
"Badania laboratoryjne wykazały, że skuteczność preparatu w niszczeniu komórek rakowych oraz profilaktyce raka jest bardzo wysoka - poinformował prof. Lipkowski. - Ponadto powoduje on obniżenie ciśnienia krwi oraz zmniejszenie wagi ciała, przeciwdziałając tym samym chorobie wieńcowej".
"Poszukujemy obecnie firmy, która zechce zająć się jego produkcją. Zgłaszają się już zainteresowani z kraju i zagranicy" - mówi prof. Lipkowski.
Wyprodukowany preparat będzie sprzedawany w formie tabletek lub jako dodatek w produktach spożywczych (tzw. nutraceutyk - czyli komponent żywności wykazujący istotne działanie lecznicze), takich jak mleko czy jogurt. Jak zapewniają naukowcy, preparat nie zmieni smaku żywności.
Onet.pl, 16.04.2005
Wykazuje bardzo wysoką skuteczność w niszczeniu komórek raka płuc, pęcherza, jelita grubego i białaczki - poinformowała PAP chemik, dr Wiesława Walisiewicz-Niedbalska.
Unikatowy preparat, na bazie kwasów tłuszczowych pozyskanych z mleka polskich owiec, opracowali naukowcy z trzech placówek badawczych: Instytutu Chemii Przemysłowej w Warszawie (dr Walisiewicz-Niedbalska i prof. Andrzej Lipkowski), Akademii Rolniczej we Wrocławiu (prof. Bożena Patkowska-Sokoła) i Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu (dr hab. Adam Opolski).
Naukowców nagrodzono za ten projekt srebrnym medalem na ubiegłorocznej, 32. Międzynarodowej Wystawie Wynalazków, Nowej Techniki i Wyrobów w Genewie.
Jak tłumaczy prof. Lipkowski, kierownik Zakładu Biotechnologii IChP, podstawą preparatu są kwasy CLA, czyli izomery kwasu linolowego - nienasyconego kwasu tłuszczowego występującego naturalnie w olejach roślinnych. CLA powstają w wyniku modyfikacji kwasu linolowego przez florę bakteryjną w układzie pokarmowym przeżuwaczy (m.in. krów i owiec).
"Sam CLA jest często stosowany w różnego rodzaju preparatach prozdrowotnych, między innymi odchudzających - mówi prof. Lipkowski. - Jest to jednak CLA otrzymywany syntetycznie w procesie chemicznym. Natomiast CLA w naszym preparacie są pochodzenia naturalnego. Współwystępowanie innych związków naturalnych prawdopodobnie powoduje, że jego skuteczność jest o wiele większa niż innych preparatów z CLA".
Oprócz CLA, którego poziom podniesiono w preparacie do ok. 12 proc. (naturalnie występuje on w tłuszczu mleka w ilościach od 0,6 do 1,5 proc.), Polacy zastosowali w preparacie specyficzną kompozycję innych kwasów tłuszczowych. Aż o 95 proc. obniżono zawartość szkodliwych dla zdrowia, bo wywołujących miażdżycę, nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto zwiększono ponad trzykrotnie w stosunku do występującej normalnie w mleku poziom nienasyconego kwasu wakcenowego, z którego również powstają CLA.
"Badania laboratoryjne wykazały, że skuteczność preparatu w niszczeniu komórek rakowych oraz profilaktyce raka jest bardzo wysoka - poinformował prof. Lipkowski. - Ponadto powoduje on obniżenie ciśnienia krwi oraz zmniejszenie wagi ciała, przeciwdziałając tym samym chorobie wieńcowej".
"Poszukujemy obecnie firmy, która zechce zająć się jego produkcją. Zgłaszają się już zainteresowani z kraju i zagranicy" - mówi prof. Lipkowski.
Wyprodukowany preparat będzie sprzedawany w formie tabletek lub jako dodatek w produktach spożywczych (tzw. nutraceutyk - czyli komponent żywności wykazujący istotne działanie lecznicze), takich jak mleko czy jogurt. Jak zapewniają naukowcy, preparat nie zmieni smaku żywności.
Onet.pl, 16.04.2005
Komentarze
powrót
Login